Nysgjerrig på vår historie?

Lynhistorie.com dekker nå også damelaget

Lynhistorie.com har nå lansert stats fra vår historie fra hele Toppserie-historien vår. Foto: BillyBonkers

Sist oppdatert: 21. jan 2023 Skrevet av: Thomas Nordeng

 

Lynhistorie.com har allerede i mange år gjort Lyn-nerdingen rundt historien til herrelaget svært enkelt og tilgjengelig.
Siden våren 2022 har det frivillige nettstedet jobbet med å legge inn damenes historie og statistikk. Det har krevd mange timer research og plotting på nettsiden. Nå er historien tilbake til 2018 ferdig, som betyr at alle kamper fra vår første sesong i Toppserien og til i dag er lagt inn. Mer kommer etterhvert, men allerede nå er det mange morsomme statistikker å se på.

Sjekk ut Lynhistorie.com her

Lyn Fotball Damer sin historie startet offisielt i 2009 med vår første sesong i 4. divisjon, men selve oppstarten startet tilbake i 2007. For sensommeren 2007 ble det et godt samarbeid mellom Lyn og Koll, der begge klubber hadde lovende jenter. Laget ble da hetene Lyn/Koll, før det var Lyn Fotball Damer som ble navnet i serien 2009, som vi også heter i dag.

Ingvar Graffer, Tresor Egholm og Nils-Martin Corneliussen var de som startet samarbeidet og sørget at Lyn Fotball Damer kunne bli det vi er i dag. Nils-Martin Corneliussen har vært i klubben siden og er høyt verdsatt av både spillere, trenere og ansatte. En ekte Lyn-legende.

Bakgrunnen
Lynhistorie.com er en supporterdrevet nettside som er gjort helt gratis og frivillig. Alt dette er samlet av egen interesse, men også for å dele Lyn-statistikk og historie med andre. Bak statistikken til Lyn Damer er det én mann som har brukt mye(!) av sin fritid det siste året på å samle inn data. Aleksander Skard Skofterød er mannen bak dette prosjektet med å få inn damelaget. Aleks holder også på med Lyn-podcasten «Vestkanttribunalet», som dekker både herre- og damesiden i Lyn.

Vi spurte Skofterød om hva som fikk han til å starte dette prosjektet:

«Utgangspunktet for prosjektet var at jeg syns det er synd at herre- og damefotballen ikke er mer likestilt enn hva de er i dag, og at jeg har lyst til å gjøre mitt for at vi nærmer oss et slikt ideal. Det ble derfor helt naturlig at jeg lot min interesse for damelaget til klubben jeg elsker spire og gro fritt, og brukte tiden like før damenes historiske opprykk til Toppserien – og i særdeleshet tiden etter – til å lære dette laget å kjenne. Og som kjent blir glede større når man deler den med andre.

Som en ivrig bruker av www.lynhistorie.com slo det meg at det var åpenbart at siden også burde romme damenes historie. Kjønn skal ikke ha noe å si når man hedres for sine prestasjoner i Lyn! Jeg tok derfor kontakt med Erik Sexe Andersen og Torstein Velvang som driver siden og lurte på om det var interesse for dette, og det var det selvfølgelig. For meg ble det å sitte og pusle sammen disse dataene, en reise som har gitt meg et fantastisk innblikk i damelagets korte, men innholdsrike og svært imponerende historie. Jeg gleder meg stort til at også andre skal få slippe løs i dette universet, så interessen forhåpentligvis kan vokse hos også andre slik den har fått vokse hos meg.»

Det er ingen tvil om at han har lagt mye tid ned i dette og at han nå er ferdig med all statistikken tilbake til 2018 er meget imponerende. Men det er fortsatt mye som gjenstår og han regner med å sitte mye lengre å plotte inn stats.

«Jeg har brukt vel-dig mye tid på dette. Jeg jobber som lærer og startet da sommerferien begynte i fjor. Vi har som kjent mye avspasering å ta igjen og dermed lange sommerferier, men til tross for dette var jeg ikke ferdig før skoleåret var i gang igjen. Da jeg endelig var kom i mål satt jeg igjen med et word-dokument på over 200 sider. Neste etappe var (og er) plotting av data inn på nettsiden, og dette regner jeg med å holde på med en stund fremover. Kanskje jeg er ferdig en gang før den kommende sommerferien starter?» sier Skofterød.

Sjekk ut Lynhistorie.com her

Maren Hagfors Thoresen. Foto: BillyBonkers
Maren Hagfors Thoresen har flest kamper og mål for Lyn. Foto: BillyBonkers

Rekordholdere
Statistikkene på lynhistorie.com strekker seg som sagt foreløpig kun tilbake til 2018, så spillerstatistikkene med flest kamper og mål, etc, vises ikke helt korrekt enda, men vil komme med tiden. I tillegg er det en del sesonger fra lavere divisjoner som er vanskelige å finne og derfor er det noen hull i statistikkene.

Lyn-jenta Maren Hagfors Thoresen, som nå spiller i Stabæk, er et godt eksempel på det. Maren er spilleren med flest kamper og flest mål på a-laget, men står kun oppført med 129 kamper og 44 mål på fotball.no. Vi vet det er langt flere og sannsynligvis over 200 kamper i verdens vakreste drakt. Hun levde drømmen og var med spille Lyn opp til Toppserien i 2017 og fikk to sesonger i Toppserien med Lyn før hun dro til Stabæk i 2020.

«Jeg var jo med allerede fra starten, da Lyn startet sitt første jentelag. Drømmen om å spille for Lyn i Toppserien var jo der hele tiden. Jeg husker godt at dette var noe vi snakket om på 95-laget da vi var små jenter. Å gå gradene steg for steg, og se utviklingen klubben har vist i form av satsning på jentesiden har jo vært veldig gøy. En gang Lyn, alltid Lyn» sier Thoresen.

Med et hjerte i rødt, hvitt og blått er det selvfølgelig stort for henne å inneha rekorden for flest kamper og mål.

«Det er jo så klart veldig stort å stå med de rekordene. Jeg håper jo det betyr at jeg har bidratt litt til at klubben er der den er i dag, og det er jo desto større enn rekordene i seg selv.»

«Jeg syntes det er veldig gøy at lynhistorie.com legger til statistikkene til damelaget også nå. Det hadde jo vært interessant å se hvor mange kamper, og ikke minst hvor mange mål jeg egentlig har for klubben. 19 år er mye, så det blir spennende å se.» fortsetter Thoresen.

Men bakfra kommer jages Maren av to gode venninner, Emilie Raaum Closs og Anna Palm. Anna står med flest kamper i Toppserien for Lyn, mens Emilie er den med flest kamper for Lyn i dagens stall. Begge har nettopp re-signert for et nytt år i klubben, der begge har gode muligheter for å spise inn forspranget til Maren.

«Jeg fikk gleden av å spille en stund med Maren i Lyn før hun gikk til Stabæk. Jeg har fortsatt god kontakt med henne og har bare gode ord å si. At jeg kan nærme meg 200 kamper om forhåpentligvis ikke altfor lang tid er motiverende, men ikke først og fremst for å slå Maren.» sier Closs, som står med 113 kamper for Lyn.

Thoresen er heller ikke bekymret for at de kommer nærmere, heller motsatt og unner sine tidligere lagvenninner det.

«Dette er jo gode venner av meg, så jeg unner de absolutt å smake på den æren. Men jeg skal ikke legge skjul på at det hadde vært morsomt å komme tilbake å pynte ytterligere på statistikkene».

Sjekk ut Lynhistorie.com her

Emilie Raaum Closs i 113 for Lyn. Foto: Kladd.no / Lars Opstad

100-kampersklubben vokser
I 2022 var det tre spillere som passerte milepælen 100-kamper for Lyn. Nevnte Closs og Palm, samt Jenny Røsholm Olsen. De skrev seg derfor inn på den eksklusive listen som har vokst raskt de siste årene.

«Det må vel kanskje sies å være en slags milepæl å runde 100 kamper, så jeg synes selvfølgelig det var kult! At jeg i en alder av 23 år er den nåværende spilleren med flest kamper i Lyn, sier mye om den unge stallen vi har. Sett i lys av prestasjonene i fjor, så er må jeg si det er ganske spennende å være en del av.» sier Closs.

Spillere med 100 kamper for Lyn:
129 (+++): Maren Hagfors Thoresen
113: Emilie Raaum Closs
110: June Østensen og Sofie Tunes
109: Noor Eckhoff og Anna Palm
108: Joanna Aalstad Bækkelund
103: Benedikte Birkelund
102: Jenny Røsholm Olsen
101: Camilla Linberg

Gøy med stats for både spillere og supportere
Både Emilie og Maren synes det er stas at historien til klubben kommer mer frem og at lynhistorie.com legger ned så stor innsats for det.

«Jeg synes det er veldig kult at det jobbes med stats fra klubbens historie nå! Det er morsomt for både spillerne, men også supportere å lese om, og det vil også forhåpentligvis kunne bidra til å løfte interessen enda mer rundt laget» sier Closs og fortsetter.

«Å vise frem klubbens historie har selvfølgelig betydning for spillerne. En del har vært her lengre enn andre, men det er uansett alltid spennende å grave litt i fortiden og diskutere sånt i garderoben!»

For initiativtaker Skofterød er det gøy å høre at både nåværende og tidligere spillere synes det kult at historien kommer frem.

«Det betyr selvfølgelig veldig mye at jentene selv syns at dette er gøy. Men så må det jo sies at det skulle bare mangle at de hedres! Disse jentene har lagt ned blod, svette og tårer i Lyns navn, og for meg finnes det lite i verden som er større enn det. Vil legge til at jeg føler meg ekstremt privilegert over å følge en klubb med et såpass godt lag på damesiden. Håper interessen for damene så snart som mulig begynner å matche prestasjonene, og om ikke annet så har dere for alltid en supporter og støttespiller i undertegnede!» sier Skofterød.

Har du lyst til å bidra til at historikken og statistikken blir best mulig? Send mail til lynpodkast@gmail.com eller ta kontakt med @lynhistorie eller @lynpodkast på Twitter.

Sjekk ut Lynhistorie.com her