Forsvarsduoen tilbake på feltet

Josefine Birkelund og Maria Fink ble begge satt ut med langvarige korsbåndskader sent i fjor sommer, men i forrige uke var det veldig gledelig å se begge tilbake på Kringsjå, selv om det fortsatt er en stund til de er tilbake for fullt.

Den alltid blide duoen, Josefine Birkelund og Maria Fink, er endelig tilbake på Kringsjå. De siste månedene har gått i opptrening på treningsstudio etter operasjonene deres, men nå er de delvis tilbake med alternativ trening på feltet. I forrige uke hadde de sin første økt utendørs på kunstgress.

Det er drøyt syv måneder siden begge opplevde hvert sitt mareritt på fotballbanen. Snaut to uker før starten av høstsesongen i fjor, falt et av gjennombruddene i 2023 sammen i smerter på trening. For andre gang tok hun korsbåndet, men denne gangen var det andre benet. Hun visste med en gang hva som hadde skjedd.

Josefine hadde spilt seg inn i startelleveren den våren, etter å ha kommet tilbake fra sitt forrige lange skademareritt. I sin tredje kamp fra start scoret hun også sitt første mål på a-lagsnivå - med en feiring i ren lykkerus.

I første kamp etter ferien møtte vi Brann på Brann Stadion. Det var en satsningskamp for bergenserne, og med en far som er bergenser, så gledet naturlig nok Josefine og familien seg til å få muligheten til å spille kamp på storstuen. Slik gikk det dessverre ikke og Josefine måtte isteden belage seg på operasjon og en lang opptreningsperiode.

Seriestart nærmer seg - kjøp sesongkort her

IMG_4887.jpg
Josefine Birkelund har startet lett med ball. Foto: Thomas Nordeng / Lyn Damer

– Må lære å sette pris på de små seierne på veien
Få uker senere var det hennes gode venn og lagvenninne som måtte løftes av banen i kampen mot Rosenborg. Etter en duell falt Maria skjært med store smerter. Dessverre for stoppertalentet viste det seg å være korsbåndet hennes også. Josefine var tidlig bortom benken for å ta vare på henne.

Når man går gjennom en sånn skade, må man lære å sette pris på de små seirene på veien

— Josefine Birkelund
Fink har har virkelig tatt Toppserien med storm siden overgangen fra Stabæk i 2020, og gjort stopperplassen til sin egen. I 2022 tok hun EM-sølv med J19-landslaget. Siden a-lagsdebuten i 2021 har stopperen fått 44 kamper i Lyn-drakten, og det er ikke lenge siden hun kun fylte 20 år.

Sammen har de nå motivert og støttet hverandre på veien tilbake, både i opptreningen og på fritiden. Og nå har de kommet så langt at de er tilbake med alternativ trening på feltet.

På spørsmålet om hvordan det føles å være tilbake med gjengen igjen er svaret klart fra begge to.

– Det føltes helt fantastisk!

– Maria og jeg har begge jobbet enormt hardt for endelig komme ut på feltet igjen. Det er jo mange nye ansikt på laget siden sist jeg var på banen, men veldig godt å endelig få sjansen til å bli enda bedre kjent med med de nye også, sier Birkelund.

– Å være med gjengen er noe man setter ekstremt stor pris på. Godt å være i garderoben som før, legger Maria til.

Begge er fornøyde med opptreningen så langt, men er også enige i at den mentale biten er den tøffeste.

– Jeg skal ikke legge skjul på at kneet ikke er helt 100% enda, noe som selvfølgelig er veldig naturlig nå. Det har vært en god del smerter denne gangen sammenlignet med forrige gang, men man må bare bite tennene sammen, og ta de forhåndsreglene man kan ta. Ellers har opptreningen gått som den skal. Selv om det er en stor mental og fysisk påkjenning, så vil jeg si at jeg har håndtert situasjonen på en god måte, sier Josefine.

IMG_4623.jpg
Maria Fink gleder seg over å kunne løpe ute igjen. Foto: Thomas Nordeng / Lyn Damer

– Opptreningen har vært vellykket. Det er en veldig lang prosess hvor man starter på null og bygger seg oppover. Til tider kjenner man ikke seg selv igjen, så det å minne seg på at det et midlertidig er viktig. Ved å sammenlikne uke til uke, måned til måned er det stor progresjon og jeg nærmer meg comeback for hver dag. Kroppen kjennes bra nå, men kneet er ikke optimalt helt enda, forteller Fink.

Etter å ha trent inne i litt over fire måneder nå, så var det å få frisk luft og kjenne den nye matta ute på Kringsjå, helt ubeskrivelig deilig.

— Maria Fink
Josefine ligger litt lengre frem i prosessen, og har derfor fått lov til å kjenne litt på ball også med noen enkle pasningsøvelser. Det gleder naturligvis en fotballspiller som ikke har fått kjent på den følelsen siden i sommer.

– Når man går gjennom en sånn skade, må man lære å sette pris på de små seirene på veien. Dette var en stor en! Litt skummelt selvfølgelig, men virkelig noe jeg har sett frem til. Det hjelper veldig på motivasjonen å være på feltet sammen med laget og ikke inne på treningssenter alene. Touchen er der fortsatt, men etter å ikke ha rørt en ball på nesten 6 måneder, er det absolutt et forbedringspotensialet, for å si det sånn, ler Birkelund, før hun fortsetter.

– For min del så har jeg nå begynt med veldig enkle tekniske øvelser med ball, før jeg om noen uker blir med på mer og mer, sammen med laget. Målet er å rekke deler av høstsesongen.

I høst var de på skolebesøk hos Tåsen skole

Glade for å være tilbake i garderoben
Maria har litt igjen før hun kan starte med ball, men lettelsen av å komme seg ut å løpe var stor.

– Etter å ha trent inne i litt over fire måneder nå, så var det å få frisk luft og kjenne den nye matta ute på Kringsjå, helt ubeskrivelig deilig. Nå blir det gradvis mer løping, og deretter starte med fotball igjen. Styrken blir også mer eksplosiv.

En annen ting gledessprederne har savnet er tiden med resten av laget i garderoben. Begge to skryter veldig av garderobekulturen i klubben og gleder seg over å kunne bruke mer tid sammen med gruppen fremover.

– Det er alltid toppers å være i garderoben. Like god stemning som alltid med de gamle, og det er veldig hyggelig å bli kjent med de nye, sier Maria, før Birkelund legger til;

– Garderobekulturen i Lyn er jo noe helt eget. Det var selvfølgelig litt uvant å komme tilbake, siden det er så lenge siden, men jeg har virkelig savnet å være med gjengen. Veldig gøy å bli kjent med de nye og samtidig godt å se hvordan de har kommet godt inn i "Lyn-varmen".

Det er fortsatt en stund til vi får se de i kamp, men de verste månedene har de lagt bak seg og nå handler de neste om å trappe opp opptreningen forsiktig, og nærme seg et comeback dag for dag.

Vi gleder oss til å ha den talentfulle duoen tilbake på banen igjen, men inntil de er klare for det skal vi støtte de og hjelpe så godt vi kan!