Bli bedre kjent med: Røsholm Olsen

"Bli bedre kjent med" er tilbake og i denne episoden dykker vi ned i karrieren til vår mestscorende gjennom tidene, der hun blant annet åpner opp om skadehelvete hun har vært i gjennom.

Foto: Kladd.no / Lars Opstad

I år er det ti år siden Jenny Røsholm Olsen kom til klubben, og bortsett fra en kort svipptur innom Avaldsnes, har hun vært Lyn-spiller gjennom store deler av livet. Det er ingen tvil om hvor hvor hjerte hennes ligger og det skjuler hun heller ikke. Hun stortrives i Lyn og nyter fotballen for øyeblikket.

I mars fylte hun 24 år, men det føles som hun har vært med i en evighet. Som mange andre startet hun Lyn-karrieren tidlig og leverte så bra at hun debuterte på a-laget i 1. divisjon allerede som 15-åring. I dag er det bare tre kamper som skiller henne og Emilie Raaum Closs på antall spilte kamper siden Lyn Fotball Damer startet opp i 2009. Hun har allerede passert Maren Thoresen på antall offisielle mål og hun bare fortsetter å score. Det setter hun høyt.

I 2017 kunne Jenny feire opprykk til Toppserien. Her sammen med Benedikte Birkelund (t.v.) og Camilla Linberg (t.h.). Foto. BillyBonkers
I 2017 kunne Jenny feire opprykk til Toppserien. Her sammen med Benedikte Birkelund (t.v.) og Camilla Linberg (t.h.). Foto. BillyBonkers

– Det betyr veldig mye. Lyn betyr veldig mye for meg. Jeg har vært her i ti år nå, så det å faktisk ha bidratt såpass mye, selv med tre-fire år som har vært veldig oppstykket, så er det veldig gøy. Jeg har også lyst til å bygge videre på den rekorden, sier Røsholm Olsen i intervjuet.

Se hele intervjuet nederst i saken.

Fra Lambertseter til Toppserien
Det hele startet sør i Oslo, nærmere bestemt Lambertseter. Der viste spissen seg tidlig frem og etter avtale mellom Lambertseter og Lyn, begynte Jenny å hospitere da hun var 12 år.

– Det var en periode vi merket at det var litt tidlig å satse fullt. Jeg hadde fortsatt ting jeg skulle lære, som jeg kunne få lært i Lambertseter. Samtidig fikk vi kontakt med Lyn, og de hadde lyst til å ha meg med på cuper og treninger, så jeg fikk veldig mange muligheter til å være med på ting som var veldig gøy. Det var jo en veldig bra årgang det jeg fikk være med på der. Alt i alt var det et veldig godt sportslig tilbud som Lambertseter og Lyn la opp for meg, hvor jeg fikk veldig mange ulike arenaer å utvikle meg på, sier hun om perioden.

Etter to år med hospitering meldte hun overgang til Lyn da hun fylte 14. Da satte karrieren virkelig fart. Allerede året etter overgangen fikk hun debutere på a-laget i 1. divisjon. 19. april 2015 ble hun byttet inn borte mot Fortuna (AaFK Fortuna i dag) på Color Line Stadion med drøyt 25 minutter igjen å spille. Totalt ble det fire innhopp og to scoringer på den talentfulle spissen det året.

Jenny Røsholm Olsen og Joanna Aalstad Bækkelund i 2016. Foto: BillyBonkers
Jenny Røsholm Olsen og Joanna Aalstad Bækkelund i 2016. Foto: BillyBonkers

– Det gikk ikke mange kampene med J19, før jeg begynte å hospitere med a-laget. Det gikk egentlig bare veldig fort, og det var en veldig fin gjeng på damelaget som tok meg godt i mot. Det var jo meg og Joanna (Aalstad Bækkelund, red.anm.) som gjorde ting litt samtidig, så vi var jo på en måte sammen om det. Det gjorde jo ting litt lettere sånn sett. Men ja, det var veldig rart å føle seg så liten og på en måte skulle være med, det som jeg da så på som voksne damer, sier hun videre.

Opp- og nedturer
Pilene pekte oppover for Jenny i 2015 var med å ta NM-gull med J19-laget. Sammen med spillere som Frida Maanum, Noor Eckhoff, Sofie Tunes og nevnte Bækkelund snudde Lyn kampen i finalen mot Stabæk. Hvem scoret Lyn sine mål? Selvfølgelig Røsholm Olsen.

For i de neste årene fortsatte hun å imponere og banket inn mål i 1. divisjon og på ulike ungdomslandslag. Som 16-åringen scoret hun 21 mål på 23 kamper(!) og ble lagets toppscorer i 1. divisjon med 15 mål. Da endte vi på en 2. plass, men gikk dessverre tapende ut i kvaliken mot Medkila.

– Jeg føler det satt bra for min del. Jeg har alltid vært glad i å score mål og har jo vært flink til det, så det var jo noe jeg hadde selvtillit rundt, sier spissen.

Året etter rykket vi opp etter å ha vunnet 1. divisjon og i Toppserien starter Jenny med å bli matchvinner borte mot Røa i serieåpningen. Fem mål ble det i debutsesongen på øverste nivå.

Så kommer nedturene for måldronningen. Vinteren 2018/2019 starter det som skal vise seg å bli et skadehelvete. De tre neste årene er hun knapt å se på banen. Hun har latt være å prate mye om det, for det er fortsatt et sårt tema, men åpner seg for oss.

– Det var litt uvirkelig. Jeg gikk fra å spille landskamper og ble til en viktig spiller både i klubb og på landslag, og det var artikler om at jeg var et talent man burde følge litt med på. Til at jeg i april plutselig ble skadet og ikke fikk spille, og de klarte ikke helt å finne ut hva det var som var grunnen. For det var ikke noe som skjedde, det ble bare plutselig vondt, også var det litt brusk som var løst og de visste ikke helt hva de skulle gjøre med det. Så det gikk jo ganske fort nedover derfra, sier en litt preget Røsholm Olsen.

Etter den siste operasjonen ble hun anbefalt å fokusere på seg selv for at kneet skulle holde lengre enn til hun blir 40.

– Da jeg gikk gjennom den siste operasjonen, så måtte de gjøre noen ganske drastiske grep, eller de måtte fjerne ting som ikke er så lurt å fjerne. Og siden de to tidligere operasjonene ikke hadde fungert, så var de veldig sånn; "Det du skal gjøre nå er å fokusere på og få et hverdagskne, så vi lukker ikke døren, men holder den på gløtt". Som på en måte vil si at de anbefalte at jeg skulle leve et fint hverdagslig liv, gjøre de tingene jeg ville gjøre og fokusere litt på at jeg skulle kunne gå når jeg blir 40, fortsetter henne. Se hele intervjuet nederst i saken.

Nå er hun tilbake i god form med fem mål allerede i årets sesong. Foto: Kladd.no / Lars Opstad
Nå er hun tilbake i god form med fem mål allerede i årets sesong. Foto: Kladd.no / Lars Opstad

Tilbake og i storform
Heldigvis har det godt bra med 24-åringen, som brukte tiden godt til å komme tilbake. At hun i fjor var tilbake på banen jevnlig var en stor glede for alle som har fulgt henne. I høst scoret hun også sitt første hat-trick på øverste nivå og det var tydelig at gode gamle Jenny var tilbake.

I fjor fikk hun jobbet litt i skyggen av Anna Nerland Aahjem som stjal alle overskrifter, men i løpet av vinteren og starten av denne sesongen er det Jenny som har tatt tilbake overskriftene med sine fem mål innledningsvis. Ingenting gleder mer enn å se henne tilbake i storform.

– Det er først nå jeg føler at jeg faktisk kan bygge form før sesongen starter og ikke bruke halve sesongen på å komme meg opp i form. Så jeg merker ganske stor forskjell på det, og klarer å bidra mer i lengre perioder. Og selv om jeg løper meg tom, så har jeg fortsatt lyst til å bygge videre på det og egentlig bare bidra mer.

Vi gleder oss til å ta ytterligere steg sammen med Jenny!

Se hele det 21 minutter lange intervjuet med Lyn-ikonet her.