Skuffet over ny TV-avtale

Foto: BillyBonkers

Sist oppdatert: 19. des 2020 Skrevet av: Thomas Nordeng

 

Årets julegave kom i går – 18. desember 2020 i form av en historisk avtale for kommende års TV-rettigheter i norsk fotball. Mangfoldige millioner i potten, og et betydelig løft. For herrene vel og merke. I den anledning ønsker vi å sende et takkekort til vårt eget forbund.

Vi legger bak oss en helt spesiell sesong, og selv med strenge smittevernregler har fotballen rullet gjennom hele 2020. Jubelscener og nedrykks tårer om en annen. Den nye normalen opp i alt det unormale. Det har vært et fantastisk arbeid av forbundet sammen med samtlige klubber. Aldri før har Toppserien hatt større publikum – ikke ved fysisk oppmøte – men gjennom TV-ruta. Toppserien hadde flere kamper med over 100 000 seere på NRK, og A-media har hatt en økning i antall seere på nesten 60 %. De har sendt kamper land og strand med enkel enkameraproduksjon og lokale (og patriotiske) kommentatorer. Til sammenligning hadde Eliteserien i snitt 101 000 seere per TV kamp i 2017, og 97 000 seere i 2018.

Hvordan kan man ikke være fornøyd med en historisk god TV avtale? Svaret er nei. Ikke for avtalen i seg selv, men det faktum at Norsk Toppfotball Kvinner (TFK) ikke fikk være med på å kunne påvirke utfallet av eget produkt. Forhandlingsutvalget (bestående av Norsk Toppfotball (herrer) og NFF) har fremforhandlet en avtale hvor kvinnefotballen er verdsatt til 5% av den totale verdien på avtalen som er inngått. Det vil si 5 % av det Eliteserien og OBOS-ligaen er verdt og skal få dele på.

Et steg i riktig retning blir vi fortalt på Teams-møte på onsdag denne uken. Vi måtte stole 100 % på at kvinnefotballen ble ivaretatt på lik linje som gutta. Tomme lovnader og lite tillit er det vi sitter igjen med. Ikke nødvendigvis med forhandlingsresultatet i seg selv, den så vi komme allerede på onsdag. Men med symbolikken i det hele. Styreleder Jan Erik Fåne i TFK var bekymret for at forhandlingsutvalget ikke valgte en pakke som ga like muligheter, det skjer fort når man ikke får innsyn og mulighet til å påvirke. Og slik ble det – Telenor og Altibox tilbøy nærmere 60 millioner kroner til TV-rettigheter til kvinnefotballen. NTF og NFF takket ja til 35 millioner.

En fot i bakken nå. Er dette et skritt i riktig retning? Nå skal det jobbes med å øke den kommersielle verdien på kvinnefotballen. Et steg bakover vil vi si. Muligheten til å gjøre en forskjell var nå. Den tok dere ikke, ei heller lyttet dere til TFK og samtlige Toppserieklubber som i lengre tid (siden før anbudsfristen gikk ut) forsøkte å nå gjennom til dere. Det jobbes knallhardt med å øke den kommersielle verdien av kvinnefotballen ute i klubbene – hver dag – hver uke. TV-sendte kamper øker verdien av det kommersielle produktet, og TV-tid=sponsorater. Det er nesten absurd å forholde seg til at vårt eget forbund er de som begrenser en naturlig utvikling for norsk kvinnefotball.

Kvinnefotballen er ikke like attraktivt som herrefotball – enda. Men det kommer seg. Kvinnefotballen har ikke det massive støtteapparatet og arenaene med billettinntekter i millionklassen, men det kommer seg. En Toppseriespiller i dag kombinerer fotballkarrieren sin med jobb, studier og barn. Faktumet er at det grunnleggende fundamentet for å skape likhet ikke er på plass. Vi snakker ikke om likestilling, men like muligheter og på samme vilkår – uavhengig av kjønn.

Med jevne mellomrom blir vi påminnet akkurat dette. OBOs Daniel Siraj ønsket å investere i kvinnefotballen, men fikk nei fra NFF. De samme personene sitter nå rundt forhandlingsbordet og skal forhandle på vegne av også kvinnefotballen. Cupfinalen mellom LSK og Vålerenga ble forsøkt flyttet fra Ullevål av vårt eget forbund, men mediesaker fikk NFF på bedre tanker. Hvor er logikken?

Våkn opp Herr President, våkn opp NFF! Og ivareta kvinnefotballen er ikke å ta til takke med halvparten av hva dere ble tilbudt. Gi alle de jentene som spiller fotball fra barn til øverste nivå de samme mulighetene som gutta, og gi de muligheten til å befeste kvinnefotball den plassen de fortjener og burde ha. Gi oss et håp mens vi skåler i gravøl og ser frem til 2029. For likhet mellom kjønn er ikke noe man bør ha som mål på en strategisk plan, det er et grunnleggende prinsipp som ikke burde kreve noen form for tiltak. Det burde være en del av fundamentet. En selvfølge. Ikke snakk dette bort nok en gang, men vær deres ansvar bevisst. For det har vi alle til gode å se.

 

Line Fiskerstrand Blekeli
Styreleder Lyn Fotball