Kaptein Joanna Aalstad Bækkelund har spilt i Lyn hele livet

Lyn er eneste klubben i byen. Vokser du opp i Lyn-land, ja da er det ikke noe spørsmål om hvor veien går.

Joanna Aalstad Bækkelund Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN /

Sist oppdatert: 24. jun 2019 Skrevet av: Trine Mollan

 

Hvordan startet fotballkarrieren din, og hvorfor Lyn?

Jeg startet å spille etter jeg ble dratt med på trening til Ullevål-laget som var da, men hovedsakelig gutter og en jente til. Etter hvert ble flere jenter fra skolen med og etter hvert dannet vi et eget Lyn jentelag. I starten var jeg nølende til å prøve fotball siden jeg drev med en del andre idretter som jeg trivdes med, men prøvde meg på en trening takket være Helen Littorin Sandbu. Siden da har jeg elsket det. Lyn er eneste klubben i byen. Vokser du opp i Lyn-land, ja da er det ikke noe spørsmål om hvor veien går.

Hvordan har din reise i Lyn sett ut?

Som sagt startet jeg på det som var laget for mitt kull i en alder av 6, hvor jentelaget som oppsto like etter holdt sammen i mange år, inkludert alle år på Lyn akademiet. Jeg har gått alle gradene i klubben, så naturligvis tok jeg del i en rekke U- lag før jeg fikk æren av å spille for A-laget, siden slutten av 2015. Jeg har vært så heldig og fått spille med en rekke gode spillere og være en del av spennende lag som har oppnådd en rekke bemerkelser opp gjennom.  Nå spiller jeg min andre sesong i Toppserien med Lyn.

Har noen vært viktig for deg og din karriere som fotballspiller?

Jeg har vært veldig heldig i den forstand at Lyn har bestått, og består, av utrolig dyktige trenere hvor jeg har fått gleden av å bli kjent og trene sammen med en rekke av dem. Mest framtredende for min utvikling er Glenn Kleven som jeg har hatt som trener på ulike vis siden fotballskole i sommerferien fra årene på barneskolen. Tresor Egholm er en kjenning av de fleste i hagebyen som også har hatt del i min utvikling på ulikt vis siden akademilaget og SUP i duo med Kleven.

Når ble du kaptein?

I tidligere år husker jeg helt ærlig ikke, vi rullerte vel litt på det. Men når min utvikling dro seg til så fikk jeg muligheten oftere.  Det er noe jeg setter stor pris på. Det var, og er fremdeles, en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Jeg har vært så heldig å kunne være en av kapteinene på U-landslagene og i dagens Lyn.

Hvordan er det å være kaptein for Lyn, tross din unge alder?

Det er veldig lærerikt. Som sagt gode erfaringer og referanser hvor jeg får utviklet og forbedret de lederegenskapene trenerne ser i meg. Når det kommer til alderen så er ikke det noe jeg tenker på annet enn når folk kanskje reagerer når de hører hvor gammel jeg er, men vi er jo også et ungt lag som står for utvikling av spillere, personer og inklusive lederegenskaper. Alder spiller ikke like stor rolle som modenhet. Jeg har blitt fortalt at jeg er moden og er komfortabel med ansvaret som kommer med bindet. Misforstå meg rett, jeg er en ung tulling med mange umodne sider, men de modne sidene skimter til når det trengs.

Hva tenker du om Lyn sin reise opp divisjonene, Lyn i Toppserien og årets sesong?

Lyn har siden de opprettet damelag blitt mer og mer tatt på alvor og mottatt respekt av klubben. Det har ikke alltid bare vært fryd og gammen men de rundt damelaget har konstant hatt troen på laget og filosofien til det vi definerer som Lyn fotball. Vi har fortjent den plassen vi har i Toppserien hvor vi til forskjell fra historien har klart å bite oss fast og faktisk tilført Toppserien noe nytt. Denne sesongen så langt har vært fin, vi skulle nok ønske at uttellingen ville være hakket bedre, men slettes ikke noe krise. Vi har jobbet jevnt og godt, og det har resultert i mer stabile prestasjoner kollektivt og vi blir bedre for hver dag som går. Dermed gleder vi oss til høstsesongen og til å kunne ta yttligere steg og jakte målene vi har satt oss.