Gjør som Sofie Tunes, bli demensvenn

onoff

Sist oppdatert: 12. mar 2019 Skrevet av: Trine Mollan

 

 Foto: Paal Audestad  Paal Audestad
Foto: Paal Audestad Paal Audestad

I dag har LYN-spilleren Sofie Tunes, sammen med flere Toppseriespillere og Erna Solberg, blitt Norges første demensvenner.

Teksten under er hentet fra kvinnefotball.no

Over 77 000 nordmenn lider av demens, og trolig vil dobbelt så mange rammes i løpet av de neste tiårene. Kvinnelige fotballspillere over hele landet ønsker å bidra til å sette fokus på en sykdom det foreløpig ikke finnes medisiner mot, og spre kunnskap i den norske befolkningen om demens.

I dag har Toppserien-spillerne Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Sofie Tunes (Lyn), Anne Lise Olsen (Vålerenga) og Maren Hauge (Vålerenga) blitt Norges første demensvenner sammen med statsminister Erna Solberg.

– Mennesker med demens er unødig isolert og ensomme. For å kunne vise forståelse, repsekt og omtanke, har folk behov for litt mer kunnskap om sykdommen. Derfor lanserer vi nå kampanjen Demensvenn, sier Lisbet Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

En spørreundersøkelse Opinion nylig utførte for Nasjonalforeningen for folkehelsen, viser at kun åtte prosent mener de har tilstrekkelig kunnskap om demens, og hvordan de skal kommunisere med demenssyke. Fotballjentenes engasjement i demenssaken er viktig for å skape mer oppmerksomhet og åpenhet rundt sykdommen. I fjor gikk spillere fra hele landet med bøsser og spilte en rekke seriekamper der pengene gikk til demenssaken.

– Nasjonalforeningen for folkehelsen gjør en svært viktig jobb og favner bredt i sitt arbeid. Vi er spesielt stolte av å kunne bidra også i år med å sette fokus på sykdommen som rammer hardt. Mer enn 110 000 jenter i Norge spiller fotball, og flere av dem er pårørende til en som har demens. For oss oppleves det som riktig og viktig å engasjere seg i dette arbeidet, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

Gjør som fotballjentene, og bli Demensvenn